Η οικογένεια ΒΕΡΓΟΥ δραστηριοποιείται με την παραγωγή και εμπορία χοιρινού κρέατος στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζηρού στην Ήπειρο. Διαθέτει ιδιόκτητες φάρμες εκτροφής χοίρων στην ορεινή πριοχή Δρυοφύτου Φιλιππιάδας. Για την κάλυψη των αναγκών της σε ζωοτροφές αλλά και για εμπορικούς σκοπούς ανήγειρε και λειτουργεί Εργοστάσιο Παρασκευής Ζωοτροφών. Διαθέτει ιδιόκτητο Σφαγείο και κέντρο διανομής κρέατος στον Κερασώνα Φιλιππιάδας και μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος και αλλαντικών. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος με σκοπό την προώθηση της παραγωγής στη χονδρική ή/και λιανική κατανάλωση.
Το ιστορικό:
- Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν το 1973 με την ίδρυση της εταιρείας «ΜΙΧΑΗΛ ΒΕΡΓΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» η οποία σκοπό είχε την εκτροφή χοίρων για εμπορία.
- Το έτος 1992 ιδρύθηκε η εταιρεία «ΠΥΡ.Χ.Α. ΒΕΡΓΟΣ Α.Ε.» σε ιδιόκτητες εκτάσεις στη θέση «Ομορφάδα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Δρυόφυτου Φιλιππιάδας, με αντικείμενο την εκτροφή και εμπορία χοίρων και χοίρων αναπαραγωγής.
- Το έτος 1997 ιδρύθηκεη η εταιρεία «ΒΕ.Ζ.ΖΩ. Α.Β.Ε.Ε.» (Βέργος, Ζώα – Ζωοτροφές). Οι δραστηριότητες αφορούν τη λειτουργία εργοστάσιου ζωοτροφών προς παρασκευή μιγμάτων ζωοτροφών προς ιδία χρήση αλλά και εμπορία καθώς και σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων με στόχο τη δημιουργία μιας καθετοποιημένης αλυσίδας παραγωγής χοιρινού κρέατος.
- Το έτος 2009 ξεκίνησε η ανέγερση της μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος και αλλαντικών.
- Το έτος 2013 ιδρύθηκε η εταιρεία με την επωνυμία “ΧΟΙΡΙΝΑ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΒΕΡΓΟΣ“, με αντικείμενο τη λιανική πώληση νωπού κρέατος καθώς και παρασκευασμάτων κρέατος, μέσω πρατηρίων λιανικής πώλησης σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας).
Εμπνευστής και δημιουργός των δύο πρώτων εταιρειών ήταν ο Μιχάλης Βέργος, ιθύνων νους δε είναι ο υιός του Γρηγόρης Βέργος ο οποίος εμπνεύστηκε και δημιούργησε ακολούθως τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Σήμερα, ο Γρηγόρης Βέργος κατευθύνει τις δραστηριότητες όλων των εταιρειών. Το κύκλωμα δράσης επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και στα Βαλκάνια (Αλβανία, Βουλγαρία κ.α.). Σε όλες τις εκμεταλλεύσεις απασχολούνται πλέον των 70 εργαζόμενων.